Motorcykel

Besikta MC på Carspect

För att se till att din motorcykel håller sig i toppskick är det viktigt att den genomgår regelbundna besiktningar. En motorcykel måste inspekteras senast fyra år efter det första ibruktagandet, och därefter måste en inspektion göras vartannat år.

Boka tid för besiktning av MC.
 

Hur ofta ska man besikta en motorcykel?

Motorcyklar skall genomgå en första trafiksäkerhetskontroll senast 48 månader efter det att de tagits i bruk för första gången och därefter var 24:e månad för att säkerställa att de fortsätter att uppfylla säkerhetsbestämmelserna. När en MC blivit 40 år gammal kan den bli besiktningsbefriad.

Vad kostar en besiktning av MC?

Du kan hitta våra priser för besiktning av MC här. Priser går också att hitta när du bokar tid.

Var kan man besikta?

Carspect erbjuder besiktning av MC i många stader till exempel i Göteborg, Stockholm och Malmö.

Boka tid för MC.
 

Vad gäller för besiktning av lastbil?

1. Bärande konstruktion.

Vi kontrollerar din motorcykels ram för att se om den är rostfri eller skadad, det är ett viktigt steg för att garantera en säker körning. Genom att hitta eventuella problem tidigt kan du förebygga fel och hålla dig skyddad på vägarna.

2. Hjulsystem.

Inspektion av hjulsystemet omfattar kontroll av att hjulen är monterade på rätt sätt och att däcken har ett minsta mönsterdjup på 1 mm utan skador. Vi undersöker också framhjulet för att kontrollera att det inte finns missljud i motorcykelns hjullager.

3. Motor och drivlina.

Våra tekniker kontrollerar motorn för eventuella tecken på läckage och strukturella skador och inspekterar noggrant dess fästen. Vi kontrollerar också eventuellt slitage i drivlinans komponenter, t.ex. växlar och kedjor, för att säkerställa en tillförlitlig körupplevelse.

4. Bromssystem

För att bibehålla högsta möjliga prestanda och säkerhet undersöker vi noggrant alla komponenter i motorcykelns bromssystem. Våra erfarna tekniker tar din MC på en sväng för att mäta dess retardationskapacitet, samt för att se om det finns några pulserande eller tryckproblem som förekommer. Vi ser kontrollerar också att ABS-systemen fungerar.

5. Styrsystem 

Vi övervakar noggrant varje aspekt av motorcykelns styrsystem för att se till att du är skyddad och undviker klämskada vid fullt styrutslag.

6. Kaross

Vi inspekterar noggrant fordonet för att se till att det uppfyller alla relevanta bestämmelser och att det inte finns några vassa kanter som kan utgöra ett säkerhetsproblem för andra trafikanter.

7. Belysning och kommunikation.

För att garantera trafiksäkerheten kontrollerar vi att fordon är utrustade med ljusreflektorer och backspeglar. Dessutom måste viktiga belysningsfunktioner som bromsljus, blinkers och strålkastare fungera. Att en fungerande varningstriangel finns, kontrolleras vid besiktningen för tre- eller fyrhjulingar.

8. Instrumentering

Vi kontrollerar att din motorcykels väsentliga komponenter - från hastighetsmätare till helljus- och blinkersindikatorer, plus ABS-system som ingår i vissa modeller - fungerar som de ska.

8. Övrigt.

För att bedöma motorcykelns allmänna skick och säkerhet tar vi den på provkörning. Om överdrivet buller upptäcks under körningen genomför vi en extra ljudkontroll.