Med anledning av coronaviruset rekommenderar vi att du betalar din besiktning i samband med bokningen. Läs mer här om coronaviruset

Begagnattest

Begagnattest kan beställas i samband med vanlig kontrollbesiktning eller så kommer du in till oss och endast gör testet

Vid bilköp är det som privatperson svårt att avgöra vilket skick ett fordon befinner sig i. Bilköpet är en investering och dolda fel som kan uppstå efter köpet vill man helst inte ha. 
Om du funderar på att köpa en bil men är osäker på vilket skick fordonet befinner sig i kan vi rekommendera ett begagnattest som ger dig objektiv bedömning av bilens skick. 
Funderar du på att köpa en bil men är osäker på vilket skick fordonet befinner sig i? Då kan vi rekommendera ett begagnattest som ger dig ett objektiv bedömning på fordonets skick. Du får reda på eventuella dolda fel och kan därmed argumentera för priset. 
Även om du har tankar på att sälja din bil är ett begagnattest en bra idé. Uppvisa testets protokoll för köparen, oavsett om det rör sig om privatperson eller en bilfirma, och argumentera för priset du begär.
Vi rekommenderar även testet inför ny säsong för att säkerställa att fordonet är trafiksäkert. Det är även en bra kontroll att genomföra inför ett köp eller försäljning av ditt fordon. 

 

Hur utförs ett begagnattest för bilar? 


Ett begagnattest omfattar samtliga rutiner och kontroller som ingår i en obligatorisk kontrollbesiktning. Utöver det kompletterar vi med tekniska undersökningar för trafiksäkerhet och miljön.
 


Vi kontrollerar bland annat följande:

Bromsvätska
Bilar idag har hydrauliska bromsar. Bromskraften överförs från pedal till bromsar med hjälp av bromsvätska. Bromsvätskan drar åt sig fukt vilket försämrar dess egenskaper samt orsakar korrosion i bromssystemet.

Bromsar
Retardationsförmågan fastställs vid provkörningen och är ett mått på vilken kapacitet bromsarna har på fordonet.

Däck
Vi mäter mönsterdjup på samtliga däck samt upplyser om snedslitna däck. Mönsterdjup mäts på mittersta 75 % av däcket. Kravet på mönsterdjup är 1,6 mm för både sommar- och vinterdäck, dock gäller 3 mm vid vinterväglag (1/12-31/3).

Kylvätskans fryspunkt
I vattenkylda motorer har man en glykolblandning för att inte motorn skall frysa sönder. Med rätt inblandning tål kylvätskan nedåt -35°C. Blandningen bör vara 50/50 med vatten.

Protokoll
Du får ett underskrivet protokoll samt en genomgång av resultatet av teknikern.

Pris
Väljer du att genomföra testet i samband med kontrollbesiktning kostar testet endast 250 kr (345 kr rabatt). Genomför du testet utan kontrollbesiktning kostar det från 595 kr. För priser, se respektive station.

Vi ser gärna att ni följer med under testet, välkommen in till din Carspect-station.