Intervju Peter Maneas

I slutet av februari 2016 blev Peter Maneas från Växjö certifierad besiktningstekniker vid Carspect Akademien, den sjätte personen att certifieras vid Carspects egen utbildning av besiktningstekniker.

- Det kändes så himla skönt när jag klarade certifikatet, jag blev helt enkelt jätteglad. Det kändes som när jag tog körkort, säger han.

 Peter såg Carspects rekryteringsannons på företagets hemsida och beslutade sig för att söka jobbet som besiktningstekniker efter åtta år som yrkeschaufför. Han har gått fordonsprogrammet med inriktning på transport på gymnasiet.

- Jobbet som besiktningstekniker lockade mig eftersom jag får träffa kunder och jobba med trafiksäkerhet. Det är ett stort ansvar vi besiktningstekniker har. Carspect tilltalade mig eftersom företaget har små stationer vilket ger en nära kontakt med både chef och övriga kollegor. 

 Peter gick utbildningen vid Carspects station i Stenungsund tillsammans med fem andra blivande besiktningstekniker. Utbildningen innehåller både teori och praktik och Carspect har egna lärare som arbetar som besiktningstekniker när de inte är lärare. 

- Vi började med att lära oss kontrollhandboken steg för steg och lära oss besiktningsspråket. På besiktningsspråk heter exempelvis parkeringsljus positionslykta. Jag gillade upplägget på utbildningen. Vi började dagarna med teori och avslutade med praktik i besiktningshallen efter den stängt för kunderna. Då fick vi lära oss praktiskt vad vi hade lärt oss teoretiskt tidigare och det gick upp ett ljus ”Aha, så var det”.

 Efter fyra veckor i Stenungsund hade Peter en vecka praktik vid sin ”hemmastation” Carspect I11 i Växjö. Då gick han bredvid sin chef när han besiktigade.

- Jag ställde massor av frågor till min chef Andreas och fick nöta besiktningsrutinen. Det var också kul att möta kunder.

Utbildningen avslutades med ytterligare en vecka i Stenungsund, då med repetition och massor av övningsfrågor på schemat. Därefter certifierades Peter och övriga deltagare.

- Vi sex personer var ett klockrent gäng! Vi hjälpte varandra och vi har samma intresse – bilar! Vi hade dock inte så mycket tid att umgås på kvällarna efter utbildningen, då pluggade vi.

Peter tycker att det bästa med utbildningen var att han fick utvecklas och lära sig nya saker. Nu är hans ambition som besiktningstekniker att ge kunderna ett bra bemötande och vara Carspects ansikte utåt.